Kirsti skriver på tavle

Klisjeer og moteord har irritert meg – og sikkert mange andre – i året som gikk. Hva kan vi gjøre i forhold til å bli kvitt dem? Her er min topp 3-liste over språkklisjeer vi bør ha fokus på å avlive, sammen med noen robuste alternativer.

Enkelte ord og uttrykk har fått så stor plass i skrift- og talespråket vårt at vi nesten ikke tenker over dem lenger. Noen har helt mistet sin betydning. Jeg vil gjøre en innsats for å bli kvitt «fyllordene» i år. Er du med?

1. Avvikle forholdet til i forhold til

For litt siden var jeg på et møte med en leder i en stor bedrift. Han hadde mye interessant å dele, men på grunn av hakk i plata forsvant poengene hans, ett etter ett. Jeg bestemte meg for å føre regnskap over hvor mange ganger han brukte en bestemt formulering, og her var resultatet etter 20 minutters statistikkarbeid:

 

«I forhold til ditt». «I forhold til datt». En gjenganger i politiske debatter, foredrag og dagligtalen er feil bruk av denne forslitte frasen. I forhold til, som egentlig betyr «sammenlignet med», er blitt en slags standardpreposisjon. Her er noen eksempler hentet fra norsk presse samme januardag i 2017:

«Jeg bruker alle kanaler i forhold til å nå frem».

«Norsk idrett har den siste tiden virkelig blitt utfordret på rutiner og holdninger i forhold til dopingreglementet».

«I tillegg har vi vært i en rettssak med dem i forhold til Autopass-ordningen».

Setningene får riktig betydning hvis i forhold til hadde blitt byttet ut med henholdsvis for, til og om.

«Jeg bruker alle kanaler for å nå frem».

«Norsk idrett har den siste tiden virkelig blitt utfordret på rutiner og holdninger tildopingreglementet».

«I tillegg har vi vært i en rettssak med dem om Autopass-ordningen».

Tre ord kan altså byttes ut med ett, og budskapet blir enklere, kortere og ikke minst: Korrekt.

2. Sats mindre på å ha fokus

Mange «satser» for tiden, og kanskje enda flere «har fokus». Det viser et kjapt søk på norske nyhetssaker publisert mandag 9. januar 2017.

Ulike mediehus meldte at svært mange mennesker, både innenfor sport, næringsliv og politikk, hadde «fokus på» et eller annet akkurat denne dagen. Jeg sluttet å telle da jeg kom til 30 eksempler på folk som hadde fokus. Omtrent like mange meldte om noe eller noen som «satser» – enten det var på taredyrking, truck eller VM i Lahti.

Overdreven bruk av samme ord og fraser kan ta knekken på ethvert budskap og bare bli plagsom pjatt. Hva med å slutte å «ha fokus på å gå fort på ski», og heller «trene for å gå fort på ski»? Og dere som «satser på taredyrking i fellesskap» kan kanskje begynne å si at dere «vil dyrke tare sammen».

3. Ta i bruk robuste valgmuligheter

«Motstandsdyktig overfor slit ell. belastninger; som ikke så lett går i stykker eller nedbrytes». Ja da, vi snakker om definisjonen av ordet «robust». Og i ordets rette forstand ser det ut til at denne språklige klisjeen vanskelig kan brytes ned.

Mens Ulstein Verft lenge har jobbet med å «utvikle et solid og robust yatch-prosjekt», har regjeringen lovet «en mer robust og mye bedre og fremoverlent politistruktur». Noen snakker i tillegg om å «robustifisere». Folkens, det er ikke et verb.

Å slutte å bruke robust bør ikke være målet, men hva med å variere ordbruken? Tipset mitt er enkelte ganger å erstatte robust med for eksempel sterk, stabil, solid eller kraftig – avhengig av kontekst. Det er ofte ikke mer som skal til for å gjøre budskapet ditt litt mer… Tja, robust.

– Kirsti Kringstad, tekstforfatter i HvabeHager