Det er mange veier som fører til jobb. For min del startet det med å klippe ut avisbokstaver som nennsomt ble satt sammen til et trusselbrev.

Ironien må påpekes. Jeg har vært skrivende journalist i avis i ti år. Trykksverten og papiret har holdt meg mett og varm – ikke som uteligger, altså – men som bladfyk. Det føltes derfor noe makabert å klippe i stykker levebrødet for å søke meg til noe nytt og ukjent.

Det gikk noen dager. Så kom det et svar:

Hun, Camilla, som nå er min sjef, skrev: Du satte en skikkelig støkk i meg. Men sånt liker vi! Vil du komme på jobbintervju?

Et par samtaler, prøver og tester senere var jobben min.

Jeg kan nå meddele stolt til verden: Hei, jeg heter Andreas og er ny tekstforfatter i HvabeHager.

Å stole på ideen

Nettet flommer over av innlegg som forteller deg hvordan du skriver en god jobbsøknad.

Etter tre år på tekstforfatterstudiet på Westerdals er det én ting som sitter som klistra igjen i hjernebarken: En god idé er alt som trengs.

For min del ble vinneroppskriften å stole på magefølelsen – og ideen jeg fikk.

Noen ganger ender det med mageplask. Andre ganger med en telefon noen uker senere og et gjengjeldt støkk i magen: Du har jobben.

Du er en sau

Trusselbrevet mitt skilte seg ut. Det skal ofte lite til.

Forskning viser at vi mennesker er flokkdyr som liker å gjøre det samme som alle andre.

Du er faktisk en sau. Det konkluderte forskere ved University of Leeds etter flere forsøk der en gruppe mennesker ble plassert i en stor hall. Noen av dem hadde fått beskjed om å bevege seg i en bestemt retning. Det endte med at hele gruppa diltet etter lederne. De ble en flokk. Og jo større gruppen var, jo færre ledere trengtes.

I det moderne samfunnet vandrer vi ikke rundt på jorder i flokk. Men vi kjøper de samme joggeskoene, pynter med de samme vasene og ser på de samme Netflix-seriene. Vi leverer de samme jobbsøknadene.

Flokkmentalitet trenger ikke alltid å være noe negativt. De britiske forskernes funn har vært nyttig når det gjelder strategier for nødsituasjoner og evakueringer, og avvikling av travle fotgjengerfelt.

Men sauementalitet er ikke det som treffer best i søknadsbunken.

Å bryte ut av saueflokken

Jeg har ikke tall på hvor mange timer vi satt på skolen og klekket ut ideer. Mange av dem egnet seg best som basketball på vei til papirkurv.

Men min erfaring er: Jo flere ideer, jo bedre. Og når du har funnet noe du kan tro på, stol på deg selv. Stol på ideen. Bryt ut.

I beste fall kan den riktige ideen føre til et kontor i fjerde etasje med utsikt over Solsiden.

Vil du låne min idé og gjøre den til din egen?

Her er 5 situasjoner der trusselbrev kan fungere:

1. Istedenfor å sveipe i vilden sky på Tinder; Skriv et romantisk trusselbrev! Be den du er interessert i ut på date. Bruk gjerne bokstaver i løkkeskrift for en mer stemningsfull touch.

2. Lever selvangivelsen med et trusselbrev. Her blir det reisefradrag å få!

3. Dropp Post-it-lappene med hverdagslige beskjeder til samboer/nabo. Ingenting får ryddet opp raskere i tacorestene i kjøleskapet eller hagenissene i oppkjørselen, enn det velformulerte trusselbrevet.

4. Skriv et trusselbrev og send i flaskepost. Tru til deg en brevvenn eller månedlige Vipps-overføringer. Noe svartid må beregnes.

5. Og, selvsagt: Søk drømmejobben med et trusselbrev. Husk å tilpass tonen etter type arbeid. Store institusjoner og statlige foretak krever mer formell tone. Ellers er det bare å leke seg!

Lykke til! Og hvis du trenger hjelp til trusselbrevet, ikke nøl med å ta kontakt!