Du er en regelrytter – løsne litt på snippen

På skolen fikk du innprentet skriveregler. Maaaange skriveregler.

Du lærte hvordan du bøyer verb og substantiv. Men ingen fortalte deg hvordan du kan tøye, radbrekke og hoppe bukk over enkelte av reglene.

Så den oppgaven tar jeg!

Som utdannet allmennlærer, med norskfaget på favorittlisten, er jeg den første til å kjempe for korrekt språkbruk. Merk deg derfor at dette ikke er et kamprop fra den andre siden. De fleste reglene du lærte på skolebenken gjør deg til en bedre skribent.

Men som tekstforfatter, markedsfører eller en som på andre måter bruker språket for å påvirke, er det ikke alle reglene du trenger å ta like bokstavelig. Noen ganger kan du tillate deg å skrive «feil» for å oppnå effekten du ønsker. Være litt språklig rebelsk, om du vil.

Så la oss titte litt nærmere på hvor du kan tøye og bøye litt.

 

5 skriveregler du kan bryte

 

1. «Aldri begynn en setning med en konjunksjon»

«Aldri si aldri» lærte vi også, og det stemmer her. Konjunksjoner binder ord, setninger og setningsledd sammen. Vi har 5 stykker: og, men, eller, så og for. De er noen av mine favorittord å starte setninger med, faktisk. For de skaper jo litt liv og røre, sant?

På skolen var det en dødssynd å starte en setning med «Men». For det skulle jo alltid være komma før «men».

Det trenger ikke å være slik. For ofte gjør disse småordene nytten som elegante overganger og bindinger mellom setninger. Men bare ikke for ofte, ok?

 

2. «Et avsnitt må inneholde minst tre setninger»

Hvem bestemmer det? En eller to kan holde i massevis, så lenge budskapet kommer frem.

 

3. «Skriv slik ordboka sier»

Innimellom kan det å skrive feil tilføre teksten noe ekstra. Eller ekztra, som Aftenposten har et glitrende eksempel på:

Vær kreativ! Skal du lage kokkeblogg eller kokebok, hvorfor ikke kalle den «Mmmåltider fra hele verden» fremfor «Fristende måltider fra hele verden»?

 

4. «Skriv tall under 12 med bokstaver»

Ja, det var det vi lærte. Men vil du at tallet raskt skal oppfattes, gjør et siffer en bedre jobb. Spesielt når du skriver på nett.

Med siffer har du en ypperlig mulighet til å skape blikkfang og få leserens umiddelbare oppmerksomhet. Når vi skumleser på nett, legger vi merke til overskrifter, undertitler, uthevede ord og lenker – og siffer. Siffer skiller seg ut i en mølje av ord, og vi oppdager dem selv om vi ikke registrerer konteksten. Øyet trekkes mot dem (Jakob Nielsen).

Det er fordi formen skiller seg fra en gruppe ord. Du ser 8 tydeligere enn du ser åtte, ikke sant? Skriv derfor 4 og 62, ikke fire og sekstito.

Har du tall du ikke egentlig vil fremheve? Ja, da er tallord perfekt.

 

5. «Ha alltid fullstendige setninger»

Reglene sier at en ordentlig setning må ha subjekt-verb-objekt-konstruksjoner. Noe annet er bare et fragment. Som oftest er det en regel jeg anbefaler at du følger. Andre ganger ikke. Som her. Korte, ufullstendige setninger skaper variasjon som holder leseren våken. De gir henne pause til å fordøye. Til å ta inn ideene dine. Bare bruk det med omhu, så du unngår en forvirrende, stakkato tekst.