Noen tips og triks for maks utbytte.
Den fysiske boka utgjør grunnmuren. Det er der du lærer om ingrediensene, oppskriftene og hvordan du komponerer tekster som gir JA.
Derfor er det en fordel at du har lest og har en forståelse for hva som står i boka – i alle fall de kapitlene og teknikkene du vil jobbe med. (Men hey, feel free til å ta et rebelsk hopp over og se hvordan det går.)
Om ChatGPT er relativt nytt for deg eller du ikke føler du har fått helt taket på det, anbefaler jeg at du leser deg opp på delen som heter Kræsjkurs i ChatGPT. Da får du en bedre forståelse av verktøyet før du gyver løs på kommandoene.
Så å si alle kapitlene har en eller flere tilhørende kommandoer. Finn frem til kapittelet du vil jobbe med.
Kapitlene er nummerert på samme måte som i boka.
Hver kommando har en kort forklaring som beskriver hva den gir deg og hvordan du tilpasser den med egen informasjon (uthevet i grønt). Les den før du går i gang.
Klikk på «Kopier og prøv selv» og erstatt alle klammene i kommandomalen med din egen informasjon før du trykker «Enter».
Jeg anbefaler at du tilpasser kommandoene i et eget dokument. For neste gang du da trenger målgruppebeskrivelsen din, så vet du at du har den der.
Mange av kommandoene jeg har laget, krever at du fyller inn felter med din egen informasjon. Dette er kontekst som samtaleroboten trenger for å kunne forstå deg og for å kunne servere treffende svar.
Noen av disse «kontekstbolkene» går igjen i flere kommandoer. Hvis du har dem ferdigskrevet og samlet i et eget dokument, er det enklere å klippe og lime når du trenger dem.
Klikk på knappen for å kopiere disse vanligste kontekstbolkene.
Lim dem inn i et eget dokument og fyll ut hvert punkt i lista ved å erstatte teksten i klammene med din egen informasjon. Selve klammene [ ] skal ikke være med.
Skriv enkelt og gjerne i stikkordsform – ChatGPT forstår.
Neste gang du trenger en målgruppebeskrivelse, er det lett å kopiere den fra dette «masterdokumentet».
Målgruppen: [Beskriv hvem han/hun er, f.eks. slitne småbarnsmødre som strever med å balansere jobb og familie, eller overarbeidede markedsføringsassistenter som alltid føler de ligger bakpå med arbeidsoppgavene.] Tematikk eller bransje: [Beskriv hvilket tema du skriver om og/eller hvilken bransje du er i]
Målgruppens drømmesituasjon: [Beskriv drømmesituasjonen, f.eks. å øke salget og slutte å bekymre seg for økonomien, å ha overskudd til å leke med barna, eller å kunne gå fra jobb med god samvittighet og uten stress. Beskriv også resultatene andre har oppnådd og som de også kan få til, f.eks. å lære å håndtere jobb og familieliv bedre, eller å få en effektiv plan for markedsføringen som gir resultater uten stress. Kan du vise til konkrete resultater du har hjulpet andre med å oppnå, skriv også det, f.eks. «Jeg har hjulpet over 100 småbedriftseiere med å doble salget sitt.»]
Målgruppens utfordringer og symptomer på problemer: [Beskriv flere pain points, som f.eks. tidsklemma, dårlig samvittighet for å ikke strekke til, eller følelsen av å aldri få gjort nok på jobb. Beskriv hvordan det viser seg i praksis, emosjonelt og fysisk, som f.eks. alltid stressa og høye skuldre, klump i magen, dårlig søvn, kjefter på familien eller er konstant bekymring for ikke å levere gode nok resultater på jobb.]
Målet med teksten/ønsket handling: Jeg vil at målgruppen skal [beskriv ønsket handling, f.eks. kjøpe, abonnere, melde seg på, engasjere seg].
Produkt/tjeneste, og fordeler for målgruppen: [Beskriv hva du tilbyr og fordelene med det. List opp spesifikke detaljer, f.eks. «60 enkle middagsoppskrifter», «7 videoer på 20 minutter», «mobiltelefon med 12 MP kamera», og fordelene det gir kunden, f. eks. «Enkle oppskrifter som sparer tid i en travel hverdag» eller «Et kamera som tar skarpe bilder uansett lysforhold». Beskriv gjerne også situasjoner eller behov der produktet fungerer spesielt godt, f.eks. «hvis du er en travel småbarnsforelder som sliter med dårlig samvittighet» eller «hvis du vil automatisere markedsføringen din for å bruke mindre tid på det».]
Stil og tone: [Beskriv stil og tone, f.eks. «Leken, sprek, engasjerende, motiverende eller profesjonell».]