Selv den mest erfarne tekstforfatter kan oppleve skrivesperre, usikkerhet og en og annen skivebom. Her er Tekstdoktor Christine Calverts beste råd for tekster som treffer der de skal, (nesten) hver gang.

Du har kanskje opplevd det selv? At teksten du skal skrive ikke ble akkurat slik du så for deg. Vel, du er ikke alene. De aller fleste som skriver har det sånn innimellom. Selv de som jobber med tekst profesjonelt. 

Da Christine Calvert gjestet Skriveskravel på Skriveskolen #Innafor, delte hun flere tips og triks som hun har plukket opp i løpet av sin karriere i formidlingens tjeneste. Her er noen av det lureste hun har lært på veien.

Alltid få noen til å lese teksten din

Så enkelt, så effektivt. Når du er dypt inne i skrivebobla, er det vanskelig å se teksten din utenfra. Skaff deg derfor en alliert. En som kan fortelle om det du har skrevet faktisk gir mening, og om teksten har den effekten du ønsker. Får testleseren din lyst til å melde seg på nyhetsbrevet ditt? Eller til å klikke seg inn på landingssiden for å lære mer om hva du har å tilby? Hvis nei, hvorfor ikke?

En slik testleser kan gjerne være en kollega eller en venn. Det finnes også flere skrivegrupper, for eksempel Skriveskolen #Innafor, som er en trygg arena å dele – og få tilbakemelding på – tekstutkast.

Og du, husk å si tydelig ifra hva du ønsker tilbakemelding på. Er det lengden på teksten? Om budskapet kommer tydelig nok fram? Om teksten har den ønskede effekten? Eller kanskje du bare ønsker en korrekturlesing? Du gjør både din egen og testleserens jobb myyyye enklere hvis du er konkret i bestillingen.

Klæsj noe ned

Det vanskeligste med nesten ethvert tekstarbeid er å komme i gang. Når du først har fått de første to-tre setningene ned på papiret, har de påfølgende en tendens til å komme mye fortere og billigere. 

Trikset er derfor å bare klæsje noe ned. Ikke tenk at du må ha den perfekte starten med én gang. Starten kan nemlig – i likhet med resten av teksten din – endres i ettertid.

Aksepter den kjipe tvilen

En annen ting som ofte kan slenge seg på slike startvansker, er den kjipe tvilen. Stemmen som sier at du ikke er god nok. En ting som er enkel å høre, men vanskelig å huske, er at alle føler det slik. Selv Christine Calvert, som har drevet med dette i flere tiår.

Hennes beste triks for å håndtere denne usikkerheten er at du skal forvente den – og akseptere den. Faktisk gjør denne tvilen deg til en bedre skribent, fordi det betyr at du genuint bryr deg om teksten du skal produsere.

Let etter inspirasjon på nye steder

For å produsere noe kreativt, om det så er en salgstekst eller en Facebookannonse, må du ha inspirasjon. Og inspirasjon er ikke noe som kommer på bestilling. 

Den enkleste måten å finne inspirasjon på, er å lese. Både den type tekster du selv skal skrive, men også skjønnlitterære tekster som romaner, noveller og poesi.

Calvert forteller at hun ofte snur seg rundt og søker inspirasjon på steder hun vanligvis ikke ferdes. For eksempel i bøker hun vanligvis ikke ville ha lest, eller på radiokanaler hun vanligvis ikke hører på.

Ved å være litt eventyrlysten i jakten på inspirasjon, kan det fort være du snubler over en helt genial måte å formidle noe på – eller lærer noe om en ny målgruppe – som vil være til nytte senere.

Søk det opp!

Få ting er mer unødvendig enn skrivefeil i en tekst. Ikke den typen skrivefeil du ikke kan noe for, selvsagt. De skrivefeilene hvor du er usikker og ikke sjekker, derimot. 

Så er du usikker på om det er ifra eller i fra? Om det skrives for øvrig eller forøvrig? Søk det opp! Om du fortsatt har en fysisk ordbok som pryder bokhylla, eller om du foretrekker nettressurser som Det Norske Akademis ordbok. Språkrådet har også mye nyttig innhold på sine nettsider. Og du, det er faktisk helt greit å bare Google spørsmålet ditt også.

Psst…

Alle tipsene her kommer fra praten Camilla hadde med Christine i en episode av Skriveskravel. Denne episoden, og maaaange flere, er tilgjengelige for medlemmene i Skriveskolen #Innafor. 

Blir du med #Innafor, får du også tilgang til haugevis av kurs, tips og triks som vil gjøre deg flinkere til å skrive – uansett om du skriver mye eller lite.

Høres det kult ut? Les mer om Skriveskolen #Innafor her.