Intervju med Camilla i Pensjonisten(!)

Hvordan kan eldre ha glede av en digital hjelper? Her kan du lese saken som sto på trykk.

Mange er skeptiske til kunstig intelligens, og vet lite om hva verktøyet ChatGPT har å by på. Men med de riktige kommandoene, vil du raskt oppdage at ChatGPT kan gi deg tips og inspirasjon til praktiske oppgaver, og til og med piffe opp hverdagen som en hyggelig samtalepartner. 

– Når jeg holder kurs, hører jeg ofte folk si at de har tenkt at de er for gamle for dette, og at de er redde de ikke vil få det til. Men ganske ofte kommer de tilbake til meg og takker for at jeg fikk dem til å prøve likevel, sier Camilla Hager. 

Her er det nemlig mye å hente – både når det gjelder å få hjelp med en teknisk oppgave, inspirasjon og tips, eller samtaler og underholdning.  

Hva er ChatGPT?

ChatGPT er en samtalerobot bygget på kunstig intelligens. Den fungerer som en digital samtalepartner, som kan svare på spørsmål, komme med ideer, fortelle historier eller småprate.

– Se på den som en hjelpsom og kunnskapsrik assistent som du kan stille spørsmål og ha en samtale med, akkurat som du gjør med et menneske, forklarer Hager.

Mens søkemotorer som Google er nyttige for å finne informasjon, kan du bruke ChatGPT på en helt annen måte: 

– Du kan stille oppfølgingsspørsmål, be den om å forklare ting på en enklere måte, eller presisere hvis den har misforstått. Du trenger ikke være redd for å spørre om hva som helst. ChatGPT dømmer aldri, den svarer som et høflig, tålmodig og vennlig menneske, sier Hager.

Slik kommer du i gang

For å ta i bruk ChatGPT trenger du bare en datamaskin, nettbrett eller en smarttelefon med nettilgang. Gå inn på nettsiden openai.com, og registrer deg gratis med navn og e-post. På PC bruker du bare vanlig nettleser. På telefon eller nettbrett kan du laste ned en egen app. Vær oppmerksom på at det finnes flere lignende navn og logoer der inne, så velg den som heter «ChatGPT», som er den originale appen. Etter en kort steg-for-steg prosess, er du klar til å starte samtalen med din nye hjelper i et chat-vindu.

– Det finnes også en betalt versjon, men dette trenger du ikke, med mindre du ønsker å utforske enda flere muligheter, mener Hager.

IMG_2296

Hvilket språk snakker ChatGPT?

Mange tror de må ha gode engelskkunnskaper for å bruke ChatGPT, men det stemmer ikke. Den er nemlig veldig god i norsk.

– ChatGPT svarer på det språket du bruker når du stiller spørsmålet. På mobilen kan du også bruke stemmen og ha en muntlig samtale. Trykk på høretelefon-symbolet til høyre, og si hva du ønsker. Husk å snakke tydelig, og så får du svar på et litt gebrokkent, men helt forståelig norsk.

Hva kan jeg bruke det til?

ChatGPT kan hjelpe deg med det meste. Tips til bursdagsgave til barnebarnet? Hjelp til å forstå bruksanvisningen til TV-en? Gode øvelser for et kranglete kne? ChatGPT vet råd. Og hvis du lurer du på hvor du skal starte, kan du faktisk spørre ChatGPT om det også:

– Forklar hvem du er, hva du er interessert i, og be om noen forslag. Du kan også dele tanker og bekymringer, hvis du trenger noen å snakke med. Uansett hva du skriver, vil du få en vennlig respons tilbake. 

Vær bevisst på dette

Noen er bekymret for at informasjonen de legger inn i ChatGPT kan lagres og misbrukes. Men bruker du sunn fornuft, er det ikke noe å være redd for, beroliger Hager:

– Informasjonen blir ikke brukt mot deg, men den kan brukes som treningsgrunnlag for roboten, slik at den skal utvikle seg videre. Uansett er det alltid en god regel å holde sensitive opplysninger for seg selv, for å være på den sikre siden. 

Det er også klokt å være litt kritisk til det ChatGPT forteller. Den kan nemlig være litt av en bløffmaker.

– ChatGPT har en egen evne til å finne på ting, og skrive det på en overbevisende måte slik at det fremstår som fakta. På biblioteket forteller de om flere som har spurt om bøker av forfattere som ikke finnes, fordi de har fått tips fra ChatGPT. Så ta gjerne et ekstra søk på Google, for å sjekke at det stemmer, råder Hager.

Og selv om den har lest «alt» som finnes på Internett frem til september 2021, er den ikke oppdatert på det som har skjedd siden den gang. I slike tilfeller, er det bedre å ta et søk på nettet. Den er heller ingen tankeleser, så det er viktig å være tydelig og gi den nok kontekst og informasjon til å forstå. 

IMG_2298

3 gode råd

 1. Prøv deg frem. Forklar hvem du er, og hva du er interessert i. Så kan du be ChatGPT gi deg noen forslag om ting den kan hjelpe deg med.

 2. Kommuniser tydelig. Selv om den er flink til å etterligne menneskelig kommunikasjon, kan ikke ChatGPT oppfatte følelser, og den forstår ikke humor eller ironi. Se på den som en assistent som kan mye, men som ikke kjenner deg og din situasjon. Tenk: Hvilken informasjon trenger jeg å gi assistenten min for at den skal kunne hjelpe meg?

 3. Ikke tro på alt. ChatGPT er en overbevisende bløffmaker. Ikke tro på alt den sier, og er du i tvil, så ta gjerne et ekstra søk på Google.

Slik kan du bruke ChatGPT

Dette er noen eksempler på instrukser som gir ChatGPT det den trenger for å hjelpe deg. Tilpass til deg selv og dine ønsker, og prøv deg frem!

Teknologihjelp

 • Hvordan bruker jeg [en bestemt app eller teknologisk enhet]?

 • Jeg har problemer med å forstå [en spesifikk funksjon i en app eller et program], kan du hjelpe?

 • Jeg har ikke brukt [navn på app/enhet] før og trenger litt hjelp. Kan du forklare hvordan jeg [skriv inn det du lurer på]?

Samtale og støtte

 • Kan du hjelpe meg med å planlegge ukens middager, og lage en handleliste? Jeg er glad i fisk og har mye gulrøtter og blomkål i kjøleskapet.

 • Jeg er usikker på hva jeg skal finne på i dag. Kan du stille meg noen spørsmål for å hjelpe meg å finne ut av mine interesser og komme med forslag til aktiviteter?

 • Jeg føler meg frustrert fordi jeg stadig glemmer ting, og det blir vanskeligere å gjøre dagligdagse gjøremål. Har du noen råd, og kanskje noen oppmuntrende ord?

Selvutvikling og hjernetrim

Jeg er glad i musikk fra 60-tallet. Kan du lage en musikkquiz med sanger og artister fra den tiden?

 • Jeg ønsker å fokusere mer på det positive i livet mitt. Kan du veilede meg gjennom en enkel takknemlighetsøvelse?

 • Kan du gi meg et inspirerende sitat eller en kort oppmuntrende historie for å hjelpe meg å starte dagen med et smil?

Hus, hjem og hobby

 • Jeg skal kjøpe bursdagsgave til et barnebarn. Han er 6 år og interessert i roboter. Har du tips til hva jeg kan kjøpe?

 • Jeg skal til Italia og er interessert i kunst og god mat. Kan du gi meg reisetips spesielt tilpasset seniorer?

 • Jeg liker Jo Nesbø og Lars Kepler. Kan du anbefale noen spennende krimbøker i samme stil?

 

Lyst til å lære mer om hvordan du bruker ChatGPT i praksis?

Her er 3 muligheter:

 1. Last ned gratis kræsjkurs – en guide med 17 kommandoers
 2. Meld deg på gratis ekspresstrening – 3 hacks du bør vite om
 3. Sjekk ut AI-skolen for deg som skriver (kurs og medlemskap)
image placeholder
Hello, world!

Title

Description

Author position

Trenger du også hjelp med tekst og markedsføring?