Slik kan internettforum lære deg å skrive bedre

Leser du Reddit, Kvinneguiden eller kanskje MacRumors? Slike internettforum kan gjøre deg til en bedre tekstforfatter. Ser du forbi memes, nettroll og pappavitser, skjuler det seg nemlig tips til hvordan du kan skrive bedre tekster for leserne dine.

Skal tekstene dine bli gode, må du kunne din ABC. Men det skader heller ikke å mestre TL;DR og ELI5.

De gjør nemlig tekstene dine lettere å lese, og øker engasjementet og forståelsen hos mottakeren. Men hva i alle dager betyr disse begrepene? Her får du forklaringene.

TL;DR – fordi vi ikke alltid gidder å lese alt

Du klikker deg inn på en spennende overskrift og blir møtt av en lang vegg med tekst. Men alt du vil, er å finne konklusjonen. VG, hvordan blir egentlig Melania Trump som førstedame?

TL;DR står for «Too long; didn’t read», og gjør det enklere for deg å finne det du jakter på. Den oppsummerer nemlig kjernen i teksten kort og enkelt – gjerne med så lite som to eller tre setninger.

Slik kan en typisk TL;DR se ut – i dette tilfellet fra en bruker på forumet Reddit, som oppsummerer en lang og teknisk analyse av årsakene til Hondas problemer i Formel 1:

Begrepet oppstod først som slang på internett i 2003, ofte i form av humoristiske sammendrag på ulike forum. Men flere medier, som teknologinettstedet The Verge, plukket opp trenden. Og i 2013 ble faktisk TL;DR lagt til i Oxford English Dictionary.

VG bruker 24 avsnitt på å forklare hvordan Melania Trump blir som førstedame. Konklusjonen?

TL;DR: Det er ikke lett å vite, siden vi har sett så lite til henne i offentlig sammenheng.

Hvorfor bør du bruke TL;DR?

Ja, lengre nettsidetekster fenger selvsagt. Historiefortelling og en god leseropplevelse er like viktig som før. Bruker du TL;DR, får leserne både i pose og sekk. De som har lyst til å forstå detaljene og nyansene i temaet du tar opp, har fortsatt en grundig tekst de kan bryne seg på.

I tillegg vil de som ikke gidder å investere tid og tanker – leserne du ellers ville mistet – fortsatt få med seg poenget ditt. Du viser forståelse for dem, og litt godvilje kommer alltid godt med.

En TL;DR-oppsummering kan altså være både enkelt og virkningsfullt å legge ved i tekstene dine, for eksempel som en faktaboks nederst eller i høyremargen.

TL;DR: Ikke alle trenger alt forklart ned til hver minste detalj. For mange lesere holder det å få en enkel oppsummering av kjernen i teksten.

PS: Slet du med å forstå hva som ble sagt i eksempelet om Honda og Formel 1? Da bør du lese videre.

ELI5 – enkelt sagt

ELI5, eller «explain like I’m five», handler om at du skal forklare noe på samme måte som du ville gjort til en femåring. Underforumet «explainlikeimfive» er faktisk et av de mest populære på Reddit, med mer enn 14,3 millioner brukere!

Det er særlig tekniske, vitenskapelige, medisinske og økonomiske temaer som blir forklart – men også spørsmål som «hvordan nye fenomener som fidget-spinnere blir oversatt til tegnspråk» og «hvorfor folk ofte får kreative ideer når de står i dusjen». Et kjapt besøk kommer definitivt til å vekke nysgjerrigheten din.

 

Hva kan du lære av ELI5?

«Hva betyr dette for meg? Leserne mine er jo ikke 5 år gamle», tenker du kanskje oppgitt. Men tar du en titt på forklaringene, forstår du raskt at de er nyttige uansett om leseren er 5 eller 50 år.

ELI5 er en av de viktigste oppskriftene for en god tekstforfatter. Det handler rett og slett om å skrive slik at folk skjønner. Ikke alle forstår faguttrykk og tekniske forklaringer – nei, vi våger å påstå at de aller færreste gjør det. Og det er gode nyheter for deg, for det beviser vel at du er eksperten?

Hvordan skriver du en god ELI5-tekst?

I bunn og grunn må du kunne sette deg inn i målgruppens utgangspunkt for å skrive en god ELI5-tekst. Hvilken kunnskap har de i bakhånd, og hvilket perspektiv ser de det fra? Finner du i tillegg ut hvilke erfaringer de har, kan du også bruke konkrete eksempler i forklaringen. Det hjelper alltid.

Faktisk kan dette være en av fordelene ved å hyre inn en tekstforfatter til å skrive, siden vi ser temaet fra et utenforstående perspektiv.

Hvis du slet med å forstå TL;DR-eksempelet om Honda og Formel 1, ikke fortvil. For noen som er Formel 1-interesserte, er det lett å forstå. Men du skjønte kanskje ikke så mye av hva geografisk isolasjon og kunnskapsosmose betyr? Eksempelet er ypperlig for å illustrere TL;DR, men definitivt ikke et eksempel på ELI5. Det har vi gjort noe med her:

Honda utvikler motorene sine i Japan, mens de andre Formel 1-lagene er i England. På grunn av dette har ikke Honda plukket opp kunnskap fra resten av bransjen. I tillegg ser de på Formel 1 som en arena for å lære opp ingeniører fra bunn av, istedenfor å ansette erfarne og dyktige folk utenfra.

Enkelt språk blir stadig mer brukt

Dette tankesettet er også en viktig del av det å skrive i klartekst – som nettopp handler om å formulere seg slik at mottakerne forstår. Enklere ordvalg og konkrete setninger blir mer og mer utbredt, både i næringslivet og offentlig sektor.

Som Albert Einstein sa: «Hvis du ikke kan forklare det enkelt, forstår du det ikke godt nok».

Vil du ha hjelp til å skrive kort og konsist, så vel som klart og tydelig? Ta kontakt med oss, og få hjelp av dyktige tekstforfattere!

image placeholder
Hello, world!

Title

Description

Author position

Trenger du også hjelp med tekst og markedsføring?