Da bibliotekene skulle lære å skrive – på nett

I anledning deres nye nettsidesatsning, har jeg (Camilla) nettopp turnert Møre og Romsdal for å kurse alle bibliotekene i hvordan skrive på nettet. Det kan du tro var gøy! 

Her er et lite innblikk i hvordan et skrivekurs i tekst på nett kan foregå. Vi kan tilpasse kurset nær sagt enhver bransje og bedrift.

3 dager, 3 byer, et tyvetalls biblioteker

I høst lanserer bibliotekene de nye nettsidene de har jobbet så lenge med, og hadde derfor en snikende deadline og et stort ønske om å gjøre det bra. For å komme på gli med innholdsproduksjonen og for å vite hva og hvordan skrive, ønsket de et skrivekurs. Fordelt på de tre byene Kristiansund, Molde og Ålesund, fikk representanter fra små og store biblioteker en innføring og trening i det å skrive på nett.

Innholdet i kurset

Deltakerne fikk blant annet lære om disse temaene:

 • Hvordan leser vi på nett – og hvordan skrive for dette lesemønsteret?
  • Skrive for skanning
  • Forkorte og forenkle
  • Prioriter innholdet etter viktighet
 • Mål og målgrupper
  • Skriv direkte til leseren, for leseren
 • God bruk av lenker
 • Hvordan legge en plan for innholdet som skal produseres?

Praktiske øvelser

Kursene var lagt opp som workshops, hvor deltakerne fikk noe undervisning før de fikk teste teorien i praksis på egne tekster. Slik fikk de gradvis, men tydelig se forbedringspotensialet, og fikk gjort de endringene de syntes skulle til ut ifra hva de nettopp hadde lært.

Relevante eksempler

Noe av det beste med internkurs som dette, er at deltakerne får et kurs som er tilpasset bedriften, med relevante eksempler fra egne nettsider og fra bransjen. Her brukte jeg mye av bibliotekenes tekster i både eksempler og oppgaver, og vi hadde gode diskusjoner om hva de syntes var viktig og relevant samt hva og hvordan de ønsket å kommunisere.

Fornøyde deltakere

Kursdeltakerne ga kurset gode tilbakemeldinger og syntes det var veldig nyttig med praktiske oppgaver og det å kunne få tilbakemeldinger underveis. Evalueringsskjemaene viste en samlet snittscore på 5,2 på en skala fra 1-6. Ettersom jeg har hatt et spesielt kjærlighetsforhold til biblioteker helt siden jeg ble innlemmet i de lesekyndiges verden, var det å få jobbe tett med bibliotekansatte utrolig gøy og lærerikt også for min del.

Nå krysser jeg fingrene for at de kommer i mål innen lansering, og er veldig spent på resultatet.

Ønsker du et kurs for din bedrift?

Les mer om våre skrivekurs, og ta gjerne kontakt for å snakke om hva vi kan få til for din bedrift.

image placeholder
Hello, world!

Title

Description

Author position

Trenger du også hjelp med tekst og markedsføring?