Hvordan skrive webtekst som folk gidder å lese?

På nett gjelder det å fenge fra først setning. Er du blind for eget innhold eller har et lite leservennlig fagspråk, hindrer det for god kommunikasjon på nett. 

Slik skriver du bedre tekst på nett.

Den omvendte pyramide

Let etter poeng som fanger interessen, og begynn med det viktigste. Skriver du som du tenker, vil du risikere å spare poenget til slutt. Det lønner seg kanskje i vitsefortelling, men ikke i webtekst. Innen du har kommet til poenget har leseren for lengst klikket seg videre. Med kortere tekst blir de viktige poengene mer synlige, og redusert tekstmengde kan derfor være et godt tips.

Skrivetips: Understrek de gode poengene i teksten din med en egen farge. Hvordan ligger du an, kan de flyttes opp?

Forkort, forkort, og forkort

Kutt ut det som allerede er sagt. Repetisjoner er kjedelig. Sørg for at hvert ord teller, hvis ikke, kvitt deg med det. Lesere på nett leser saktere, i tillegg er de flyktige og ivrige med museklikkingen.

Skrivetips: Øv deg ved å ta en tekst du har skrevet og forsøke å skrive den på nytt, men denne gangen med halvparten så mange ord.

Husk: Kort er bra, men det betyr ikke at det ikke går fint an å skrive lengre tekster. Det som teller er ikke hvor langt du gjør det, men hvordan og hvorfor du gjør det langt.

Bruk lenker

Lenker fungerer som uthevede ord, og gir bedre lesbarhet. Lenkene tilbyr leseren mer informasjon som kan være relevant. Du kan gjerne lenke direkte i teksten, men pass på at du lenker de relevante nøkkelordene.

Mottakerfokusert

Som tekstforfatter er dette er en av mine kjepphester: Fokuser på leseren. Det meste av tekst er ikke skrevet med mottaker i fokus. Den svarer ikke på leseres spørsmål, snakker ikke samme språk, og lokker ikke til videre lesning. Tekst som ikke er skrevet for leser, vil nesten alltid mislykkes.

Leseren spør seg alltid: Hvorfor er dette viktig for meg? Hva får jeg ut av å lese dette? Derfor er det det bør du tenke på før du begynner å skrive.

Skrivetips: Sett deg inn i mottakerens sted. Ville du brydd deg om det aktuelle poenget dersom det var du som skulle lese teksten? Er svaret nei, bør du revurdere om det fortjener plassen.

Vil du ha hjelp til å skrive god tekst på nett? Ta kontakt for en prat eller et pristilbud.

image placeholder
Hello, world!

Title

Description

Author position

Trenger du også hjelp med tekst og markedsføring?