Jobber du smart når du skriver – eller tar du mange omveier før du er i mål? Kanskje har du oppgaver som «Få ut et nytt blogginnlegg» på gjøremålslista, men så blir det stadig dyttet på? Jeg har snakket med en ekspert og lært et par knep som hjelper.
Gjennom medlemsportalen vår, Skriveskolen #innafor, kjører vi live-sendinger hvor jeg prater med flinke folk om ulike tekstrelaterte temaer. Skriveskravel kaller vi disse, og denne gangen var eksperten i sofaen Espen Agøy Hegge fra produktivNorge. Temaet var Hvordan jobbe mer produktivt med tekst?
Espen er både en erfaren skribent OG ekspert på det å jobbe smart. Det er to temaer som troner høyt på interesselista mi, og jeg fikk meg selv noen tankevekkere.
Her er 3 konkrete tips du kan ta med deg:
1. Spar på ideene
Når får du de beste ideene? Er det når du har satt deg ned og bestemt deg for å skrive? Eller er det på helt andre tidspunkt, som når du dusjer, løper, skal sove eller sitter i Zzzzooom-møte?
Når du først har satt av tid til å skrive, er det dumt å bruke tida på å gruble på hva du skal skrive om. Gode ideer kommer ikke på kommando, men popper opp når du minst venter. Lag deg derfor en oversikt over ideer til saker, SoMe-innhold og temaer du har lyst til å skrive om. Gjerne digitalt slik at du kan føye til ting fra telefonen også. Kommer du over en interessant artikkel du har lyst til å spinne videre på eller la deg inspirere av, få med linken på idélista.
Er du ikke inspirert når kalenderen viser «Skriveøkt», hent frem lista og velg en idé som frister. Det vil få fart på sakene, garantert.
2. Skriv et skikkelig dårlig førsteutkast
Det er sant som Hemingway sier, så hvorfor ikke la nettopp det være det første konkrete gjøremålet på lista – å skrive et skikkelig dårlig førsteutkast? Sannsynligvis blir det verken håpløst eller suverent, men et sted i mellom. Gladnyheten da er at du både har kommet i gang OG har prestert bedre enn forventet. Yay!
1. senker terskelen for å komme i gang (noe ræl kan du alltids få rablet ned)
2. får delt opp oppgaven i mindre munnfuller
3. har en konkret oppgave du faktisk kan rekke å fullføre i løpet av en økt
3. Bruk verktøy som sjekklister og maler
Begynner du på scratch hver gang du skal skrive noe? Blir du stadig avbrutt fordi du mangler informasjon eller må sjekke noe? Kanskje vrir du hjernen for å finne ut hvordan du best skal bygge opp den hersens salgsteksten?
Det er dumt å finne opp kruttet igjen og igjen. Eller i det hele tatt – noen har jo gjort det før deg!
Vet du at oppgaven «Få ut nytt blogginnlegg» innebærer X antall gjøremål (kom opp med idé, hent informasjon, skriv førsteutkast, rediger, publiser etc.)? Få det ned i en sjekkliste, så slipper du å tenke ut alt hver gang, og trenger ikke lure på om du har glemt noe. Du kan også laste ned vår variant: Den ultimate sjekklista for innhold på nett
Espen fortalte at en favoritt han stadig tyr til, er drodlearket Slik gjør du skriveprosessen mer effektiv. Det fordi det hjelper han med å finne ut alt han bør finne ut FØR han begynner selve skrivingen, og han slipper å tenke gjennom alt selv.
Her blir han trigget til å svare på spørsmål som disse:
- Hvem er teksten myntet på?
- Hva er målet – hva vil du at leseren skal gjøre etter å ha lest teksten?
- Hvilke fordeler er det ved det du skriver om?
- Hva er vanlige motforestillinger eller spørsmål leseren kan ha?
- Hvor og i hvilken kontekst skal teksten publiseres?
Har du funnet ut av alt dette i forkant, skiller du forarbeid og tenkearbeid fra selve skrivejobben. Da slipper du å være sprettball mellom Word, Google, kilder og kolleger, men kan konsentrere deg om selve skrivingen. Det er klart det blir mer effektivt da.
Har du også lyst til å spare tid, jobbe smartere – og sikre at tekstene dine treffer bedre?
Medlemsportalen Skriveskolen #innafor er åpen for nye medlemmer. Espens favoritt-verktøy er bare ett av titalls smarte hjelpemidler, maler og oppskrifter du kan fråtse i på innsida.