Korrekturlesing – slik unngår du skriveleif

Skrivefeil skjer den beste. Ikke fordi du ikke vet bedre, men fordi du ikke ser bedre. Det beste du kan gjøre for å kvalitetssikre tekstene dine, er å leie inn en profesjonell tekstforfatter eller korrekturleser. 

La arbeidet hvile

La det gå tid fra du skriver til du leser korrektur. Problemet er ofte at du selv vet så godt hva du mener med hver setning, at hjernen retter opp og fyller inn manglende ord når du leser. Den ser hva du mente å skrive, ikke det du egentlig skrev. Lar du det gå litt tid, vil hjernen glemme, og den vil ha større sjanse til å oppdage feil.

Les korrektur når du er mest våken

Om det er morgen, middag eller kveld, vet du best selv. Det viktigste er at du ikke gjør det når du er uoppmerksom og helst vil avslutte arbeidsdagen, men velger et tidspunkt når du er klar i toppen.

Bruk retteprogram

Det fanger ikke opp alle feil, dessverre, men det finner noen.

Les høyt

Alternativet er å bli bedre selv. I så fall kan du dra nytte av disse tipsene jeg har plukket opp de siste årene. Dette trikset bruker jeg hele tiden (spesielt de dagene jeg har hjemmekontor). Leser du høyt oppdager du ikke bare skrivefeil, men du vil også merke det dersom noen formuleringer klinger dårlig

Let etter én type feil

Let først etter tegnsettingsfeil, så stavefeil, så grammatikk osv. Det tar litt lengre tid, men det er større sjanse for å finne flere feil på den måten.

Let etter vanlige feil

Mange har for vane å gjøre de samme feil om og om igjen. Jeg for min del pleier å glemme ord. Fort gjort, for jeg vet jo hva som skal stå der. Finn ut hva dine vanlige feil er, og gå så på jakt etter dem.

Print og les

Miljøpolitiet syns kanskje ikke denne ideen er så god, men det er lettere å oppdage feil på papir enn på skjerm. Dessuten gir det øynene en behagelig avveksling. Bruk gjerne rødpenn!

Les baklengs

Et tips jeg ikke har tatt i bruk så mye, men som jeg vet andre har hatt stor nytte av. Begynn bakerst og jobb deg til begynnelsen, en setning ad gangen.

Få noen andre til å lese over

Ingenting slår denne. Sjansen for at feil smyger seg forbi fire øyne er langt mindre, og det gir en større trygghet når flere har sett over. Syns du det er mye forlangt å be noen lese gjennom alt du skriver, kan du prøve å inngå en avtale med noen som trenger samme type hjelp. Jeg leser ditt hvis du leser mitt.

Ønsker hjelp til å lese korrektur eller foreta språkvask på noe du har skrevet? Kontakt oss for pris på språkvask eller korrektur.

image placeholder
Hello, world!

Title

Description

Author position

Trenger du også hjelp med tekst og markedsføring?