Lyst til å bruke skrivetiden din mer effektivt? Dumt spørsmål. Hvem gjør vel ikke det? Her deler gründerinspirator og produktivitetsekspert Torill Wilhelmsen noen av sine beste tips til hvordan du klarer å skrive litt mer hver dag.
Skriver du ofte, vet du at det ikke alltid er like enkelt å jobbe effektivt. Tekst er, tross alt, et kreativt produkt – og kreativitet kommer ikke alltid på bestilling.
Det er likevel noen tips og triks du kan prøve for å gjøre det enklere for deg selv. Torill Wilhelmsen, gründeren av Fjellflyt og Slow Business Adventure, har vært gjest i Skriveskravel i Medlemsportalen vår, Skriveskolen #Innafor med episoden «Skriv 10 ekstra sider i uken».
Her delte hun flere av sine beste tips for å øke produktiviteten – og samtidig stresse mindre. En liten smakebit får du her.
1. Finn ut hva som er viktig for deg
Torills filosofi er ganske enkel: Kreativitet og produktivitet er menneskets grunnholdninger, og alle de andre tingene som foregår er distraksjoner. For å frigjøre den iboende kreativiteten og produktiviteten må distraksjonene fjernes. Vekk. Bort med dem.
Og akkurat dette er enklere sagt enn gjort. Så et triks for å finne ut hva du skal kutte vekk, er å finne ut hva du ønsker å beholde. Dine kjerneverdier, om du vil.
Er du opptatt av å ha fleksibilitet i hverdagen? Vern om det. Eller kanskje du er en som trenger å ha kontroll? Anerkjenn at disse egenskapene, eller verdiene, er viktige for at du skal få være den beste deg, og fjern alt som bare er støy.
2. Legg inn aktive pauser
Hjernen vår er en snodig konstruksjon. Den har ansvaret for det meste som foregår i kroppen, blant annet kreativitet og inspirasjon.
Grovt forenklet, så er kreativitet og inspirasjon en bieffekt av energiforbrenning. Med andre ord: Det er vanskelig å være kreativ når du sitter stille. Derfor er en av Wilhelmsens fanesaker å gjøre fysisk aktivitet til en del av den kreative prosessen. Ved å gå en tur mens du hører en podcast, vil du få mye mer utbytte av det du lytter til fordi den fysiske aktiviteten også booster kreativiteten din.
Og vet du hva? Effekten varer! Går du en 10 minutter lang tur, vil du være opp til 60 prosent mer kreativ i halvannen time etterpå!
3. Forberedelsene er en del av jobben
For å kunne gå «all in» i skrivearbeidet, er det lurt å ha lagt alt til rette for deg selv. Da må du ikke glemme forberedelsene. Research og planlegging er derimot en helt annen modus enn skriving. Derfor bør du skille disse fasene.
Her mener Wilhelmsen at mange setter seg selv i en vanskelig posisjon. Hun forfekter derfor viktigheten av å huske på at forberedelsene er en viktig del av skrivejobben, og at du derfor bør sette av tid til dette også.
Og husk: Alt som ikke er skriving (altså trykking på tastatur eller snirkling på et ark), er per definisjon forberedelser og research. Men også at teknologien funker, vannflaska er fylt, det støyreduserende headsetet er på og at mailvarsler og andre distraksjoner er slått av.
4. Håndter motstand (ved å synge den bort … ?)
Sorry, men motstanden vil dukke opp. Skrivesperra rammer selv den mest drevne skribent, og derfor blir måten du håndterer den på det eneste du egentlig kan gjøre noe med.
Her har Wilhelmsen 2 triks. Det første er å… vente.
Se på skrivesperra som en badeball. Forsøker du å trykke den ned under vannflata, vil den til slutt sprette opp igjen og treffe deg i fjeset med forsterket kraft. Hvis du derimot venter, vil den flyte vekk, og du vil igjen kunne fokusere på det du egentlig vil holde på med: Å skrive.
Det andre trikset handler om å håndtere de negative tankene som ofte følger en skrivesperre. Ingenting er enklere enn å klandre seg selv når ting ikke går som planlagt, men å dekke seg selv i negative merkelapper er sjeldent en effektiv måte å komme seg i gang på.
Her anbefaler Wilhelmsen at du bryter ut i sang.
Ja, du leste riktig. Syng, for svingende!
Gjerne til den teiteste melodien du vet om. Så la oss si at du sliter med skrivesperra, og tenker at «Jeg er jo helt ubrukelig. Jeg klarer ikke skrive. Jeg får ikke gjort det jeg skal om det så står om livet…».
Syng den samme setningen i melodien til «Dyrene i Afrika». Bare gjør det.
Plutselig har det som var en potensielt destruktiv tanke, blitt en teit og ufarlig greie.
5. Skriv litt hver dag
Det sies så. 👆
Som nevnt innledningsvis, sliter selv den mest erfarne tekstforfatter med usikkerhet, skrivesperre og andre uting som gjør jobben vanskelig. Hovedforskjellen, som nevnt i sitatet, er at profesjonelle har erfaring og metoder som gjør det enklere å komme i gang.
Noen slike hacks har blitt nevnt tidligere, som å gå tur eller synge bekymringene dine høyt. Men vet du hva? Mye handler også om erfaring. Og erfaring er ikke noe du har, det er noe du får. Litt etter litt.
Så skriv litt hver dag. Det trenger ikke være så mye. Viktigst er uansett at du får en rutine på det. Her kan det også være nyttig med noen triggere for å lure deg i gang. Er du for eksempel en person som liker lister? Lag en liste med ukedagene, og sett kryss hver dag før du setter i gang med skrivingen. På den måten blir det å sette et kryss en kostnadsfri liten handling som samtidig trigger skrivemodusen din.
Og du …
Alt du har lest nå, kom fra Torill Wilhelmsens gjesteopptreden på Skriveskravel i medlemsportalen Skriveskolen #Innafor: «Skriv 10 ekstra sider i uka«. Syns du disse rådene var nyttige, vil du elske resten av innholdet der.
Der er det nemlig maange flere tips som disse – og ikke bare om hvordan du skriver mer og raskere. Du kan også lære om hvordan du skriver annonsetekster, tekster til nettbutikker, markedsføring via e-post og bøttevis av andre ulike temaer. Her får du kurs, sjekklister, oppskrifter og verktøy, som denne: Slik gjør du skriveprosessen mer effektiv. 👇
Dette verktøyet er én av snart 100 tilgjengelige leksjoner du kan dykke ned i på innsida. Som medlem har du også mulighet til å få tilbakemeldinger (kompissjekk) på tekster du skriver.
Så vil du bli med i gjengen, et voksende skrivefellesskap, sjekk ut medlemsportalen vår, Skriveskolen #Innafor.