Skal du skrive effektivt på nett, handler det ikke bare om hva du skriver, men også om skrifttypen.
Valg av fonttype bør nemlig ikke være tilfeldig. Et godt valg gjør teksten lesbar.
Heldigvis har vi en enkel huskeregel for hvilke skrifttyper som funker best på nett.
Ikke gå i fontfella
Mange går i fella når de forsøker å kommunisere via fonttypen. Gjort rett og subtilt er det bra, men blir det for romantisk, personlig, hjemmelaget eller digitalt, blir det fort tungt å lese. Vi har bommet når fonten kommer i veien for lesbarheten.
Bokstaver med og uten føtter
Vi deler fonter inn 2 hovedgrupper: serif og sans serif. Serif er de med «føtter», eller små kroker i endene. Sans betyr uten, og sans serif er naturlig nok bokstaver uten føtter.
Feil font gjør teksten uklar
På nett er den siste typen mest populær fordi den er enklere å lese. På trykk er det omvendt, der er tekster med serif mest lesbare. Grunnen til denne forskjellen er at oppløsningen på skjerm gjør lesbarheten dårligere enn på papir, og de små serifene gjør tekst på skjerm mer utydelig – ergo tyngre å lese.
Artig fakta: Fontfamilien Verdana ble oppfunnet for å brukes på nett.
Sans serif – fortsatt det tryggeste valget
Fordi vi har fått bedre skjermoppløsning de siste årene, trenger ikke serif-fonter å være et hinder, og med rett skjerm, er det null problem. Men du vet jo aldri hvilken skjermoppløsning leseren har, så for å være på den sikre siden er sans serif fortsatt det tryggeste valget.
Er det så svart-hvitt?
Typografer vil argumentere med at fontvalg ikke er så enkelt som jeg fremstiller det her. Det har de rett i, men som hovedregel er denne god nok for de fleste av oss.
Skrivetips: Velg sans serif når du skriver på nett.
NB! Dette er snakk om font i brødtekst og lengre tekster. I overskrifter og kortere tekster spiller det mindre rolle, og du står friere til å velge.