Spørsmål jeg ofte får – som kanskje du også lurer på?
– Trenger jeg Plus? Og hva er forskjellen?
ChatGPT er gratis, men det finnes også en betalt versjon som heter Plus og som koster rundt 200 kroner i måneden. (Det finnes også Team- og Enterprise-abonnement, pluss en rådyr Pro-variant for spesielt interesserte.)
Plus-versjonen lar deg bruke en smartere versjon av verktøyet og gir deg tilgang til flere avanserte funksjoner.
Hva som skiller de to, endrer seg hele tiden, så det hopper jeg glatt over her. Men typisk så rulles nye funksjoner først ut til Plus-brukere, og blir senere tilgjengelig for gratisbrukerne også.
Og her finner du detaljer om forskjellene mellom gratis- og Pro-versjonen
Jeg anbefaler at du begynner med gratisversjonen, om du ennå ikke har kommet i gang.
Når det er sagt, har jeg til gode å høre om noen som har angret og gått tilbake til gratisversjonen etter å oppgradert til Plus. De fleste blir frelst og synes det er verdt pengene (spesielt om jobben betaler).
– Jeg har hørt at den ikke er til å stole på. Stemmer det?
Ja, disse samtalerobotene har dessverre en lei tendens til å hallusinere. Og det skumle er at de er særdeles overbevisende. De kan få komplett oppspinn til å virke sant. De kan dikte opp hendelser, personer, kilder, bøker og forfattere. Til og med gi deg linker som ikke fører noe sted.
Selv om jeg er klar over dette, har jeg selv blitt lurt mer enn én gang. Som da jeg lot en geitrams få stå blant bringebærbuskene, fordi ChatGPT påståelig fortalte meg at dette var en verneverdig pion. 🌺
Kontre derfor alltid med en kvalitetssjekk for å luke vekk ugress før du tar det videre.
Du kan også stille spørsmål som: «Er du sikker på dette? Kan du dobbeltsjekke?» Da hender det den korrigerer seg selv.
Husk: ChatGPT kan lystlyve også når den har skrevet noe basert på en tekst eller notater du har gitt den, så send aldri ut et møtereferat eller lignende uten å lese over.
Tips: Bruker du «søk på nettet»-funksjonen (jordklodesymbolet i chattefeltet), vil den komme med lenker til saker der den har funnet informasjonen, så du enklere kan sjekke.
– Hva med Copilot, Google Gemini og Deepseek?
Det finnes en rekke lignende verktøy, og flere vil komme. Jeg skriver primært om ChatGPT, men prinsippene du lærer vil være mye av de samme, så du kan ta dem i bruk i andre tilsvarende verktøy også.
Men vær obs på at det kan være forskjeller i svarene du får, da de ulike verktøyene har ulike styrker.
Copilot for eksempel, er laget for litt andre type oppgaver, med fokus på produktivitet og arbeid i Microsoft-verktøyene. Den er gjerne ikke like kreativ som ChatGPT.
– Kan tekstene jeg får være plagiat?
Tekstene du får, er generert.
De er ikke kopiert fra en eller annen nettside. MEN, tekstene roboten skriver er jo basert på eksisterende, tekster og det er aldri greit å vite hvor likt det er noen andres åndsverk – eller det som noen andre får generert.
Jeg har for gøy bedt den om å skrive tekster om HvabeHager, i vår stil, og kjent igjen formuleringer og uttrykk som vi selv har skrevet, et eller annet sted.
Så igjen: Enda en grunn for å skrive om og gjøre det til ditt eget, så du er på den trygge siden.
– Hva med åndsverkloven, personopplysninger og sånn?
– Og hva skjer med data jeg legger inn?
Bruker du tekstene ChatGPT serverer deg ordrett, har du faktisk ikke opphavsrett på det. Det betyr at om du for eksempel har laget en guide, kan andre kopiere, dele eller til og med selge den uten at du har noe du skulle sagt.
Men dette er et tricky område. For hvem vet hva som er skrevet av hvem – og hvor mange fingre KI har hatt med i spillet? Det er vanskelig å sette en klar grense der, og den etiske biten er et eget område jeg ikke skal dykke for dypt ned i her.
Men hvis du tar tekstene du får som et utgangspunkt og skriver dem om, har du ditt på det rene.
Når det gjelder sensitive opplysninger og personvern, vær forsiktig med hva du deler i chatten – tekstene dine kan bli brukt som treningsgrunnlag for KI-modellen.
Husk: Hva som lagres og hvordan dataen brukes, varierer mellom samtaleroboter og abonnementstyper, Sørg derfor for å ha nok innsikt om verktøyet du bruker og typen abonnement du har, så du er trygg på hva som deles og ikke.
– Er det innafor å bruke ChatGPT til å produsere tekst?
– Det føles som juks, sier mange.
Er det juks å sparre med en kollega? Søke på Google? Bruke kalkulator?
Dette er såpass nytt at jeg hører mange snakke om følelsen av å jukse, og dårlig samvittighet i prosessen.
Mitt svar:
JA, det er innafor å få ChatGPT til å gi deg gode ideer og utkast – så lenge du ikke ser på det som ferdige tekster. Se på roboten som en assistent, ikke en vikar som skal gjøre hele jobben for deg. Gjør du det, kan du bruke samtaleroboten for alt den er verdt.
Og selv om du ikke kopierer teksten, men bearbeider den før du sier deg ferdig, vil du likevel spare mye tid i prosessen.
Andre spørsmål? Still dem i chatten nederst til høyre, så oppdaterer jeg saken.